Bulan Ramadhan Adalah Bulan Rahmat, Ampunan, Dan Dibebaskan Dari Neraka

Bulan Ramadhan Adalah Bulan Rahmat, Ampunan, Dan Dibebaskan Dari Neraka. keutamaan dan kemuliaan bulan Ramadhan, Rasulullah SAW telah menjelaskannya di dalam banyak haditsnya. Berikut ini adalah beberapa hadits tentang keistimewaan bulan Ramadhan yang merupakan bulan ampunan, rahmat, dan pembebasan manusia dari api neraka.

Allah SWT Berfirman :

 Hai orang-orang yang beriman, diwajibkan atas kamu berpuasa, sebagaimana diwajibkan atas orang-orang sebelum kamu agar kamu bertakwa. (QS.Al-Baqarah :183)

Bulan Ramadhan merupakan bulan berkat, bulan rahmat, bulan keampunan serta punya banyak kelebihan. Bagi tujuan menyuburkan rasa tanggungjawab dan rasa ingin menambahkan ibadah bagi mencari keredhaan Allah sepanjang Ramadhan ini, dibawa beberapa hadis yang menceritakan mengenai kelebihannya.

Rasulullah Sallallahu ‘alaihi Wasallam bersabda :Apabila telah tiba Ramadhan, dibuka pintu-pintu syurga dan ditutup semua pintu neraka dan diikat semua syaitan.(HR Imam Bukhari,Muslim, Nasa’i,Ahmad-Baihaqi )

Rasulullah Sallallahu ‘alaihi Wasallam bersabda :Siapa yang berpuasa Ramadhan dengan penuh keimanan dan keikhlasan nescaya akan diampuninya segala dosanya yang telah lalu.(HR Imam Nasa’i, Ibn Majah, Ibn Hibban dan Baihaqi-)

Rasulullah Sallallahu ‘alaihi Wasallam bersabda :Setiap amalan anak Adam baginya melainkan puasa maka ia untuk-Ku dan Aku akan membalasnya. Dan puasa adalah perisai, maka apabila seseorang berada pada hari puasa maka dia dilarang menghampiri(bercumbu) pada hari itu dan tidak meninggikan suara .Sekiranya dia dihina atau diserang maka dia berkata : Sesungguhnya aku berpuasa demi Tuhan yang mana diri nabi Muhammad ditangan-Nya maka perubahan bau mulut orang berpuasa lebih harum di sisi Allah pada hari qiamat daripada bau kasturi, dan bagi orang berpuasa dua kegembiraan yang mana dia bergembira dengan keduanya apabila berbuka dia bergembira dengan waktu berbukanya dan apabila bertemu Tuhannya dia gembira dengan puasanya.(HRBukhari,Muslim, Nasa’i,Ahmad, Ibn Khuzaimah,Ibn Hibban – Baihaqi)

Rasulullah Sallallahu ‘alaihi Wasallam bersabda :Barangsiapa memberi makan kepada orang yang berbuka puasa maka dia memperoleh pahalanya, dan pahala bagi yang (menerima makanan) berpuasa tidak dikurangi sedikitpun (HR Tirmidzi)

Diriwayatkan daripada Sahl bin Sa’d R.A daripada, Rasulullah Sallallahu ‘alaihi Wasallam bersabda :  yang maksudnya: ‘Sesungguhnya di dalam syurga terdapat satu pintu yang disebut Ar-Rayyan yang mana pada hari Kiamat orang-orang yang berpuasa masuk daripadanya (dan) tidak seorangpun selain mereka memasukinya. Dikatakan: ‘Dimanakah orang-orang yang berpuasa?’ Maka mereka pun berdiri (untuk memasukinya), tidak ada seorang pun selain mereka yang memasukinya. Apabila mereka telah masuk maka pintu itu ditutup sehingga tidak ada seorang pun yang masuk dari padanya.’ (HR Bukhari)

Diriwayatkan daripada Abu Hurairah R.A daripada Rasulullah SAW bersabda: Maksudnya: ‘Segala amal kebajikan anak Adam itu dilipat-gandakan pahalanya kepada sepuluh hinggalah ke 700 kali ganda. Allah berfirman: ‘Kecuali puasa, sesungguhnya puasa itu adalah untuk-Ku dan Aku memberikan balasan (pahala) kepadanya, (kerana) dia(orang yang berpuasa) telah meninggalkan syahwat dan makan minumnya kerana Aku.‘ (H.R Muslim)

Diriwayatkan daripada Abu Sa’id Al-Khudri R.A, aku mendengar Rasulullah Sallallahu ‘alaihi Wasallam bersabda :Maksudnya:‘Barangsiapa yang berpuasa sehari pada jalan Allah nescaya Allah akan menjauhkan mukanya dari api neraka (sejauh perjalanan) 70 tahun.’ (HR Bukhari)

Dari Ibnu ‘Umar RA, katanya Rasulullah Sallallahu ‘alaihi Wasallam bersabda: ‘Carilah malam qadar itu pada sepuluh malam yang akhir bulan Ramadhan.Jika kamu lelah, maka janganlah dilewatkan pada tujuh malam yang masih tinggal.’ (HR Muslim)

Dari Abdullah bin Umar RA. bahwa Rasulullah Sallallahu ‘alaihi Wasallam bersabda:‘Puasa dan Al Qur’an memberi syafaat kepada hamba Allah pada hari kiamat. Puasa berkata, ‘Wahai Tuhanku, aku telah menghalanginya makan minum dan memenuhi syahwatnya pada siang hari, maka perkenankanlah aku memberi syafaat baginya.’ Dan Al Qur’an pun berkata, ‘Aku telah menghalanginya tidur pada malam hari, maka perkenankanlah aku memberi syafaat baginya.’ Lalu syafaat keduanya diterima Allah.’( H.R Ahmad)

Dari Abu Hurairah RA bahwa Rasulullah Sallallahu ‘alaihi Wasallam bersabda :‘Di dalam bulan Ramadhan umatku diberi lima perkara yang tidak pernah diberikan kepada umat-umat sebelumnya: 

  1. Bau mulut orang yang berpuasa lebih harum di sisi Allah daripada bau minyak kesturi. 
  1. Para malaikat selalu memintakan ampunan untuk mereka hingga mereka berbuka. 
  1. Setiap hari Allah menghias syurga-Nya sambil berkata,

‘Hamba-hamba Ku yang soleh ingin melepas beban dan penderitaannya dan mereka rindu untuk memasukimu.’ 

  1. Pada bulan ini diikat syaitan-syaitan yang derhaka sehingga mereka tidak berleluasa mencapai apa yang dapat dicapainya pada bulan lain. 
  1. Mereka diampuni oleh Allah Azza Wa Jalla pada malam yang terakhir dari bulan itu. Para sahabat bertanya, ‘Wahai Rasulullah, apakah itu malam Lailatul Qadar?’ Beliau menjawab, ‘Tidak, karena orang yang bekerja itu akan dipenuhi upahnya manakala sudah menyelesaikan pekerjaannya.‘ (H.R Ahmad)

Dari Jabir RA bahwa Rasulullah Sallallahu ‘alaihi Wasallam bersabda : ‘Puasa itu perisai yang dipergunakan seorang hamba untuk membentengi dirinya dari siksaan neraka.’ (HR Ahmad)

Rasulullah Sallallahu ‘alaihi Wasallam bersabda: Sahur itu seluruhnya berkat, karena itu janganlah kamu meninggalkannya walaupun hanya dengan seteguk air, karena Allah dan malaikat-Nya memberi salawat kepada orang-orang yang makan pada waktu sahur. (H.R Ahmad)

Rasulullah Sallallahu ‘alaihi Wasallam bersabda : ‘Tiga doa yang sangat mustajab, doa orang yang puasa, doa orang yang di zalimi dan orang yang musafir.‘ (H.R Ahmad, Bukhari, Abu Dawud & Tirmidzi)

Rasulullah Sallallahu ‘alaihi Wasallam bersabda : ‘Tidurnya orang yang puasa tetap dalam ibadat dan diamnya dianggap tasbih, dan amalnya dilipat gandakan dan doanya mustajab dan dosanya diampunkan.’ (Riwayat Al Baihaqi)

Rasulullah Sallallahu ‘alaihi Wasallam bersabda : ‘Puasa itu bagaikan perisai, maka apabila seseorang kamu berpuasa, jangan berkata kotor dan jangan berkata kasar. Jika seseorang mencacinya atau menyerangnya maka hendaklah dia mengatakan. Aku ini puasa.‘ (Sahih Bukhari)

Marihlah kita sambut Bulan Ramadhan ini dengan Hati yang Khusyu’, Semoga Bulan Ramadhan ini bisa Menambah Keimanan & Ketakwan kita kepada-Nya.

Wallahu A’lam

 

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout /  Ubah )

Foto Google

You are commenting using your Google account. Logout /  Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout /  Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout /  Ubah )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger menyukai ini: