Inilah Sumbangsih Keluarga Al-Ghumari Untuk Islam

Inilah Sumbangsih Keluarga Al-Ghumari Untuk Islam. Sungguh sangat menggembirakan apabila kita dilahirkan di dalam keluarga yang sehat dan berkecukupan. Lebih menggembirakan lagi apabila keluarga kita adalah kelurga yang pintar, berpangkat, dan terhormat. Namun orang-orang soleh tidak memandang hal itu sebagai hal yang amat berarti, karena yang berarti dan bisa membuat mereka bahagia adalah keluarga yang memiliki anggota orang-orang soleh yang manjalankan perintah Allah dan Rasulullah Dengan baik. Keluarga yang menjadi penerus dakwah Para nabi dan Rasul. Keluarga yang sangat memperhatikan ilmu agama Islam.

Berikut akan kami paparkan satu keluarga yang sangat berjasa dalam Islam, karena mereka telah  menjaga sanad hadits Rasulullah sampai hari ini. Banyak keturunan dari keluarga ini yang menjadi para ulama dan ahli-ahli hadits yang masyhur di penjuru dunia.

Keluarga Al-Ghumari telah dikenali di dunia Islam sebagai keturunan ulama Islam yang masyhur dan memberi sumbangan besar dalam pemikiran dan keilmuan Islam. Cahaya keilmuan dari para ulama keluarga  ini bersinar dari Maghribi (Morocco) menyebar ke seluruh negara dan benua termasuk, Mesir, Jordan, Malaysia, dan Indonesia.

Para As-Sayyid keluarga al-Ghumari telah memberikan sumbangan besar dalam penyebaran ilmu kepada umat Islam khususnya dalam bidang Hadist. Boleh dikatakan hampir semua ulama besar khususnya dalam bidang hadist di zaman ini yang masih hidup atau sudah Wafat, mempelajari hadist dan mengambil ijazah dan sanad dari mereka. Antaranya Al Alim Al Allamah Al Muhaddist As-Syeikh As-Sayyid Muhammad bin Alawi Al-Maliki Al-Hasani, dan juga As-Syeikh al-Muhaddith al-Musnid Mahmud Sa’id Mamduh, ulama Mesir terkenal yang kini bertugas sebagai penyelidik di Pusat Penyelidikan Pengajian Islam Dubai.

Keluarga Al-Siddiqiyah Al-Ghumariyah berasal dari Tangiers atau Tanjah. Ghumari merupakan antara etnik Barbar yang utama di Maghribi dan dinisbahkan kepada Ghumarah, sebuah wilayah di di Maghribi.

Nasab keturunan keluarga Muhammad bin al-Siddiq yang makruf di kalangan ahli keluarga al-Ghumariyah ialah Muhammad bin al-Siddiq bin Ahmad bin Muhammad bin Qasim bin Muhammad bin Muhammad bin ‘Abd al-Mu’min al-Ghumari al-Tanji bin Muhammad bin ‘Abd al-Mu’min bin ‘Ali bin al-Hasan bin Muhammad bin ‘Abd Allah bin Ahmad bin ‘Abd Allah bin ‘Isa bin Sa’id bin Mas’ud bin al-Fudayl bin ‘Ali bin ‘Umar bin al-’Arabi bin ‘Ilal bin Musa bin Ahmad bin Dawud bin Idris bin Idris bin ‘Abd Allah al-Kamil bin al-Hasan al-Muthanna bin al-Hasan al-Sibt bin Ali bin Abi Talib wa Fatimah binti Sayyiduna Rasulullah SAW.

Malah isteri beliau yang pertama dan ibu kepada anak-anaknya juga merupakan anak ulama yang terkenal yaitu al-‘Arif billah Ahmad ibn ‘Ajibah al-Hasani, yang juga dari keturunan Sayyiduna Hasan bin ‘Ali dan terkenal sebagai pensyarah kitab Hikam melalui karangannya, Iqaz al-humam fi sharh al-hikam dan pengarang dalam pelbagai bidang ilmu Islam. Hampir kesemua lapisan keturunan al-Ghumariyah ini merupakan ulama Islam yang tersohor pada zaman mereka. Para ‘alim keluarga ini merupakan para muhaddith dan pakar dalam Ilmu Hadist.

Salah Satu dari keluarga ini yang terkenal ialah Syeikh Sayyid Muhammad bin al-Siddiq al-Ghumari al-Hasani dan tujuh orang anak-anaknya iaitu Ahmad, ‘Abdullah, Muhammad al-Zamzami, ‘Abd al-Hayy, ‘Abd al-‘Aziz, Hasan, Ibrahim, dan banyak lagi dari kalangan saudara mereka. Mereka memang tersohor di kalangan ulama dalam memperjuangkan kebenaran di bawah panji Ahli Sunnah wal-Jama’ah.

Wallahu A’lam

 

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout /  Ubah )

Foto Google

You are commenting using your Google account. Logout /  Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout /  Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout /  Ubah )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger menyukai ini: